PANDUAN MENANAM PISANG
PANDUAN MENANAM PISANG - MUSA PARADISIACA
L.
(Tanaman Jangka Pendek dan Sederhana)
1.
PENGENALAN:
Nama saintifik : Musa paradisiaca L.
Nama saintifik : Musa paradisiaca L.
Nama
tempatan : Pisang
Keluarga
: Musaceae
Pisang yang
boleh dimakan berasal dari M. accuminata Colla dan M. balbisiana Colla.
Pisang masak boleh dimakan segar atau diproses menjadi berbagai-bagai produk
seperti puri, hirisan dalam sirap atau buah koktel, pisang kering atau salai,
makanan bayi, kerepek, keropok, jem, jeli, serbuk, minuman dan juga cuka.
Pemerosesan buah pisang di peringkat matang terhad kepada pengeluaran produk
kerepek dan tepung pisang.
Terdapat
beberapa jenis pisang iaitu:-
·
Pisang Berangan
Mula
mendapat pasaran meluas. Kebanyakan memilih berangan sebagai makanan
pisang segar. Berat setandan ialah 12-22 kg, mempunyai 8-12 sisir dengan
setiap sisir mempunyai 12-20 jejari. Panjang jejari diantara 12-18 cm
dengan garis pusat 2.5 - 3.5 cm. Buah bersaiz sederhana hingga besar, berwarna
kuning oren dan sangat menarik apabila masak sepenuhnya. Kulitnya agak
tebal, mudah dikupas dan meninggalkan sedikit talian serabut setelah
dikupas. Isi buah pejal, berwarna kekuningan hingga oren, berbau wangi
dan manis rasanya.
·
Pisang Mas
Berat lebih
kurang 12 kg, mempunyai 5-9 sisir setandan dan 14-18 jejari bagi setiap
sisir. Panjang jejari ialah 8-12 cm dan 2-3 cm garis pusat. Kulit
nipis dan berwarna kuning keemasan. Isi pejal, berwarna kuning keemasan,
berbau harum kewangian dan sangat manis. Pokok Pisang Mas (PMas) boleh
ditanam dengan cara mengubah anaknya. Jarak tanaman anak Pmas yang ideal ialah
10 kaki X 10 kaki.Ditanam dalam bentuk barisan. Apabila ia menjadi perdu, maka
perdu yang ideal ialah dengan menyimpan 3 hingga 4 pokok seperdu, termasuk
anak. Anak Pmas yang kurang subur hendaklah di pangkas. Ini akan memaksimumkan
kualiti buah pisang yang akan diperolehi. Ia juga bertujuan untuk mengelakan
dari pokok yang tidak berkualiti memakan baja. Untuk tanaman komersil, saliran
air hujan hendaklah lancar dan tidak bertakung. Pmas alah kepada air bertakung.
Jika anda dapati daun pisang yang belum matang kelihatan seperti terbakar, itu
adalah petanda bahawa dibawah tanah ada takungan air. Jika air bertakung lebih
dari dua malam, daunnya akan jadi layu kekuningan dan akhirnya kecut kelihatan
seperti terbakar.
·
Pisang Cavendish
Mula
diusahakan secara komersil dan kebanyakan hasilnya dieksport. Jenama
dagangan seperti Gros Michel, Grand Naine dan lain-lain terkenal di Filipina
atau Australia. Di Malaysia, jenama seperti Montel, Comel, Cabana atau
Sun King Banana juga merupakan kultivar Cavendish. Berat setandan ialah
25-40 kg dan mempunyai 15-25 sisir bagi setiap tandan. Jejari berukuran
diantara 15-22 cm panjang dan garis pusat 3.5 - 4.0 cm. Kulit buah adalah
tebal dan mudah tanggal dari sisirnya. Isinya berwarna putih pekat,
bertekstur halus dan lembut, berbau wangi dan manis rasanya.
·
Pisang Embun
Ditanam
untuk hidangan segar. Berat setandan antara 20-40 kg dan mempunyai 10-25
sisir bagi setiap tandan dan 14-25 jejari bagi setiap sisir. Panjang
jejari ialah 15-20 cm dan besar diantara 3.5 - 4.0 cm garis pusat. Kulit
buah licin dan berwarna kuning apabila sudah masak. Isinya berwarna krim,
sederhana pejal, berbau sedikit harum dan rasanya manis. Pisang Embun merupakan
sejenis pisang yang ditanam bagi mendapatkan buahnya. Nama sains
pokok Pisang Embun ialah Musa acuminata Colla (AAA Group) cv. 'Ambon
Putih'. Di Filipina ia dikenali sebagai Ambon,
di Indonesia ia dikenali sebagai Pisang Ambon Putih. Pokok Pisang tidak
mempunyai batang berkayu, tetapi sebaliknya ia terdiri dari gentian. Terdapat 2
jenis pisang Embun yang bewarna merah dan kuning apabila masak. Pokok Embun
biasanya ditanam bagi mendapatkan buahnya kerana buahnya yang besar dan sedap
digemari ramai dan boleh dimakan mentah. Tetapi buahnya tidak tahan lama dan
perlu dimakan dengan cepat sebelum menjadi isinya menjadi lembik.
·
Pisang Rastali
Digemari
sebagai pisang sajian segar. Berat setandan antara 10-18 kg dengan 5-9
sisir setiap tandan. Setiap sisir mempunyai 12-16 jejari. Panjang
jejari 10-15 cm dan 3-4 cm garis pusat. Kulit buah sangat nipis tetapi
mudah dikupas, berwarna kuning terang setelah masak. Isi buah lembut dan
berwarna putih, rasanya manis dengan sedikit rasa masam dan kelat jika belum
masak sepenuhnya.
·
Pisang Lang
Sesuai
digoreng. Berat setandan ialah 7-10 kg dan terdapat 2 sisir bagi setiap
tandan dengan 7-10 jejari bagi setiap sisir. Jejari ukuran 25-35 cm
panjang dan 6-7 cm garis pusat. Kulitnya tebal dan berwarna kuning
setelah masak. Isi buah berwarna krim dan bertukar kepada warna oren
setelah masak digoreng. Rasanya manis dan enak dimakan.
·
Pisang Nipah
Hanya
sesuai untuk digoreng. Berat setandan ialah antara 15-28 kg dengan 12-18
sisir dan setiap sisir terdapat 12-20 jejari. Panjang jejari diantara
10-15 cm dan besar 3-5 cm garis pusat. Jejari bersegi, pendek dan
padat. Kulit buah tebal dan berwarna kuning setelah masak. Isi
berwarna krim putih dan bertekstur halus. Setelah digoreng manis
rasanya. Pisang nipah juga disebut pisang kapok. Pisang
Nipah merupakan sejenis pisang yang dituai dari pokok
Pisang. Pisang Nipah biasanya ditanam bagi mendapatkan buahnya. Nama sains
pokok pisang Nipah ialah Musa acuminata balbisiana cultivars (BBBc).
Buah pisang Nipah ini biasanya tidak dimakan begitu sahaja. Ia biasanya
dijadikan pisang goreng.
·
Pisang Raja
Boleh
dimakan segar atau dimasak untuk sajian. Berat setandan ialah 10-15 kg
dengan 6-9 sisir dan setiap sisir terdapat 12-16 jejari. Panjang jejari
15 cm dan 3-4 cm garis pusat. Kulit buah tebal, berwarna kuning setelah
masak dan mudah dikupas. Isinya berwarna krim oren dan bertekstur kasar.
·
Pisang Nangka
Berat
setandan 12-14 kg dan mempunyai 6-8 sisir. Setiap sisir mempunyai 14-24
jejari. Jejarinya bersegi dan memanjang dengan saiz jejari sederhana
hingga besar. Isinya krim putih bertekstur halus, lembut dan masam-masam
sedikit rasanya. Pisang nangka tahan disimpan.
·
Pisang Awak
Sesuai
untuk dimakan segar atau dimasak sebagai sajian. Berat setandan 18-22 kg
dan mempunyai 8-12 sisir. Setiap sisir mempunyai 10-16 jejari.
Panjang jejari ialah 10-15 cm dan besarnya 3-5 cm garis pusat. Kulitnya
tebal dan isinya putih keras dan melekit. Kadangkala kultivar ini
mempunyai biji.
·
Pisang Putar
Pisang
Putar merupakan sejenis pisang yang sedap dan boleh dimakan
begitu sahaja, atau dijadikan kuih.
·
Pisang Serendah
Pisang
Serendah merupakan jenis pokok Pisang yang ditanam bagi buah dan
daunnya. Nama sains pokok Pisang Serendah ialah Musa acuminata Colla (AAA
Group) cv. 'Dwarf Cavendish'. Ia juga dikenali sebagai Musa acuminata
Colla (Cavendish Group) cv. 'Dwarf Cavendish', Musa x paradisiaca L. cultigroup
Dwarf Cavendish, Musa cavendishii Lambert & Paxton var. nana. Pokok
Pisang tidak mempunyai batang berkayu, tetapi sebaliknya ia terdiri dari
gentian. Pokok Pisang serendah biasanya mempunyai daun yang lebar dan tahan
(tidak mudah koyak). Oleh itu pokok pisang Serendah sering ditanam bagi
mendapatkan daun pisang yang mempunyai banyak kegunaan. Buah pisang Serendah
boleh dimakan tetapi kurang digemari ramai. Oleh itu penanaman pokok pisang
Serendah kebiasaannya adalah untuk daunnya berbanding bagi mendapatkan buahnya.
Buah Pisang Serendah ini biasanya dimakan begitu sahaja.
·
Pisang Tanduk
Pisang
Tanduk merupakan sejenis pisang yang bersaiz besar dan dengan
bentuknya menyebabkan ia diberi nama pisang tanduk. Pisang Tanduk sedap
digoreng.
Di antara
pisang yang boleh di makan segar ialah seperti Pisang Berangan, Cavendish
dan Rastali. Pisang yang biasa
di masak atau diproses adalah seperti Pisang
Nangka, Pisang Raja, Lang, Relong, Tanduk, Nipah dan Pisang Awak.
3.
PANDUAN MENANAM :
Iklim
dan tanah:
Keadaan
panas dan lembap adalah paling sesuai untuk tanaman pisang. Ia boleh
ditanam di atas jenis tanah yang dalam, ringan serta rata. Secara
umumnya, suhu optimum antara 25oC-30oC sesuai untuk
tanaman pisang. Suhu yang rendah akan memberi kesan yang negatif kepada
pertumbuhan batang, daun dan melewatkan kematangan pokok. Jangan tanam di
atas tanah yang bertakung air.
Tanah
bertekstur lempung berpasir dan keadaan tanah adalah peroi sesuai untuk
pisang. Keadaan permukaan tanah yang sesuai hingga beralun iaitu
kecerunan kurang 12%. Pisang tidak sesuai ditanam di tanah yang mempunyai
halangan terhadap pertumbuhan akar seperti tanah padat, lapisan batu, paras air
tinggi, gambut dan lapisan asid.
Untuk
pertumbuhan yang baik, pokok pisang sangat memerlukan cahaya yang
terbuka. Jika terdapat naungan, pertumbuhan batang palsu akan berlarutan
dan pokok bertambah tinggi. Tempoh kematangan juga akan berlarutan dari
keadaan biasa.
Suhu yang
terlalu tinggi serta pendedahan cahaya yang berpanjangan akan mengakibatkan
kelecuran pada buah. Tiupan angin turut mempengaruhi pertumbuhan
pokok. Angin yang kuat boleh merosakkan daun dan mematahkan pucuk serta
merendahkan mutu hasil buah. Penanaman pisang tidak digalakkan di kawasan
yang terdedah kepada tiupan angin melebihi 15 km/jam.
Bahan
tanaman:
Ada tiga
jenis sulur untuk digunakan sebagai bahan tanaman:-
Sulur Dara - Akar-akar sudah terbentuk
Sulur
Pedang -Tegap, Subur dan baik
untuk dijadikan benih.
Sulur
Payung - Umbi Kecil dan
Lebar, Akar dan Batang lemah.
Sistem
Penanaman:
·
Tanaman Tunggal
Diusahakan
untuk pengeluaran secara komersil dan bekalan berpanjangan. Jarak tanaman
ialah 2.5 m x 2.5 m dengan kepadatan 1,600 pokok sehektar. Pada jarak 3 m
x 3 m kepadatan mencapai 1,100 pokok sehektar.
·
Tanaman Selingan
Pisang
ditanam bersama tanaman kekal, seperti getah, kelapa sawit, koko dan durian
sebagai tanaman selingan sebelum pengeluaran hasil daripada tanaman
utama. Sebaris pisang dengan jarak 3 m x 3 m dengan kepadatan 700-900
pokok sehektar dapat ditanam antara barisan kelapa sawit atau pokok getah dan
juga pokok buah-buahan yang bersesuaian.
Gali lubang
sebesar 45 cm x 45 cm x 60 cm (1.5 x 1.5 x 2 kaki). Gaul tanah lapis atas
dengan 11-14 kg. baja organan dan 125 gm baja fostat. Jarak tanaman ialah
antara 3 m x 3 m hingga 3.6 m x 3.6 m.
Pembajaan:
Pembajaan
dilakukan secara ditabur sekeliling pokok atau dimasukkan ke dalam parit yang
digali sedalam 5 cm. Pembajaan menggunakan sistem poket juga biasa
digunakan. Poket atau lubang sedalam 15 cm digali sejauh dalam lingkungan
semeter daripada pangkal rumpun atau pokok pisang.
Dalam
sistem tanaman pisang secara tunggal, adalah disyorkan pisang ditanam dengan
kaedah sistem tanaman berbatang tunggal atau single stem kerana sistem ini
sesuai bagi pekebun pisang yang mementingkan berat tandan dan kualiti buah
khususnya untuk eksport. Dalam sistem berbatang tunggal ini, hanya pokok
induk dibiar tumbuh dari mula hingga peringkat berbuah (satu generasi
sahaja). Anak-anak sulur yang tumbuh dibuang semuanya bermula pada 3-4
bulan selepas menanam dan diulangi membuangnya setiap 6-8 minggu sekali
sehingga permulaan musim menuai. Apabila 60% keluasan kawasan telah
dituai, pemangkasan menyeluruh dilakukan untuk memilih satu anak sulur sahaja
pada setiap rumpun untuk dijadikan ratun dan yang selebihnya dibuang.
Pemilihan pokok ratun ini adalah berdasarkan kepada ketinggian sulur (70-100
cm) dan yang didapati tumbuh di umbisi utama.
Sementara
itu sistem yang sesuai bagi tanaman selingan adalah seperti dihuraikan dalam
pemangkasan sulur atau dengan mengguna kaedah sistem berbatang dua.
Sistem ini bermaksud pada setiap masa serumpun pisang mempunyai dua batang
pokok iaitu pokok yang akan berbuah dan anak sulur. Dalam sistem ini sulur yang
dipilih adalah ketika pokok induk mula mengeluarkan bunga iaitu 8 bulan selepas
ditanam bagi pisang berangan dan 6-7 bulan bagi pisang mas.
Serangan teruk pada peringkat pokok pisang sedang berbuah menyebabkan bilangan daun atau keluasan daun hijau yang berfungsi berkurangan seterusnya mengakibatkan saiz buah dan bilangan sisir buah berkurangan. Buah muda tidak akan masak dan buah yang matang akan masak lebih awal dan mutunya terjejas. Serangan pada peringkat pokok muda boleh mengakibatkan pokok akan mati.
Kawalan:
Cara Kultura:
Pemasangan Perangkap
Cara Kimia
Syor dan Kawalan:
Syor-syor Kawalan:
Syor Kawalan:
Potong jantung dan biarkan lelehan getahnya kering, semburkan racun klorpirifos pada kadar 0.04% a.i. untuk mengawal kutu trip dan bungkus dengan plastik yang telah dilubangkan.
Syor kawalan:
suntikan racun serangga seperti klopirifos dengan kadar 0.1% a.i., diazinon dengan kadar 0.1% a.i. atau deltamethrin dengan kadar 0.1% a.i. pada jantung pisang.
Program Pembajaan Tanaman
Pisang
Bulan selepas
tanam |
Jenis baja
|
Pisang Mas
Kadar pembajaan (g/pokok) |
Pisang Berangan, Rastani, Cavendish
(g/pokok) |
Semasa tanam
|
CIRP
8:8:8 GML |
100
60 100 |
100
60 60 |
1
2 3 4 5 6 9 |
15:15:15
15:15:15 15:15:15 15:15:15 15:15:15 15:15:15 15:15:15 |
60
100 100 150 150 100 50 |
100
150 150 150 150 75 250 |
12
|
!2:12:17:2
15:15:15 |
150
- |
-
250 |
13
!5 |
GML
15:15:15 |
1000
150 |
1000
200 |
18
|
12:12:17:2
15:15:15 |
180
- |
-
250 |
21
|
12:12:17:2
15:15:15: MOP |
180
- 50 |
-
300 100 |
24
|
12:12:17:2
15:15:15 |
180
- |
-
400 |
CIRP - Christmas Islands Rock Phosphate
MOP - Muriate of Potash
GML - Ground Magnesium Limestone
MOP - Muriate of Potash
GML - Ground Magnesium Limestone
Pengurusan
Air:
Pokok
pisang memerlukan air di antara 1500-2500 mm/tahun atau 8-12 liter
sehari. Biasanya pisang tidak dibekalkan dengan pengairan tetapi ia
mendapat bekalan air dari simpanan dalam tanah atau dari air hujan.
Pemasangan sistem pengairan untuk tanaman pisang melibatkan kos yang
tinggi. Sistem pengairan boleh dilaksanakan sekiranya permintaan pasaran
pisang yang banyak dan pulangan yang boleh menguntungkan. Namun begitu
tanaman pisang dikatakan tidak dapat bertahan dalam keadaan terendam yang
melebihi 24 jam.
Pemangkasan
Sulur:
Aktiviti
membuang sulur yang tidak dikehendaki dengan tujuan menjarakkan penuaian hasil
dalam satu-satu rumpun serta memastikan hasil dan mutu buah tidak terjejas
akibat persaingan dalam permakanan. Pemangkasan peringkat awal dilakukan
dengan memilih dan membiarkan satu pokok induk dan satu sulur, di peringkat
pokok berumur 3 bulan bagi pisang emas dan 4 bulan bagi pisang berangan.
Seterusnya sulur-sulur lain dipangkas secara berjadual iaitu 3-4 minggu sekali
dan dipilih serta dikekalkan satu lagi sulur pada umur 8 bulan bagi pisang emas
dan 9 bulan bagi pisangan berangan. Cara pemangkasan yang mudah ialah
menggunakan pisau tajam untuk memotong sulur pada aras tanah.
Cantasan
Pelepah:
Pelepah tua
dan berpenyakit perlu dicantas dengan menggunakan pisau tajam dari peringkat
awal penanaman. Pelepah tersebut perlu dikumpulkan di suatu lokasi yang
ditentukan diantara barisan tanaman pisang.
Menyokong
Pokok:
Pokok yang
condong perlu ditongkat dengan kayu atau buluh untuk menahan pokok pisang
daripada tumbang atau patah tengkok kerana batang tidak dapat menampung buah
yang berat.
Pembungkusan
Tandan Pisang:
Langkah
awal untuk mengawal mutu buah pisang ialah dengan membungkus tandan
pisang. Pembungkusan dapat mengelak gigitan serangga pada buah, geseran
dengan daun atau kayu penyokong. Juga dapat mengelak buah dari calar atau
lebam semasa penuaian, pengumpulan dan seterusnya pengangkutan ke rumah
pembungkusan.
Sebelum
pembungkusan, jantung perlu dipotong terlebih dahulu. Tandan buah
dibungkus dengan menyarung sehingga melepasi sisir utama dan diikat
kemas. Pada penghujung tandan dibiarkan sarung plastik berlebihan
menutupi kesemua sisir pisang. Penandaan perlu dibuat selepas pembungkusan
supaya tarikh penuaian dapat ditentukan semasa penebangan.
Kutipan
Hasil:
Pisang akan
berjantung dalam masa 7-10 bulan selepas ditanam. Pisang Mas biasanya
mengambil masa enam hingga tujuh bulan untuk berjantung dan buah boleh dikutip
lapan minggu kemudian. Pisang Berangan pula berjantung anggaran sembilan
bulan selepas menanam dan buah boleh dikutip dalam masa 11-12 minggu
kemudian. Bagi mengelakkan buah tercedera, tebang pokok pisang kira-kira
0.5 meter dari tandan buah. Potong sedikit-sedikit, sementara sebelah
tangan lagi memegang tandan pisang agar buah tidak terhempas di
tanah.
·
Bintik-bintik Daun atau Penyakit Sigatoka
Bintik-bintik
daun atau sigatoka kuning adalah disebabkan oleh kulat Mycosphaerella musicola
atau Cercospora musae (peringkat konodia) manakala Mycosphaerella fijinensis
pula dikenali sebagai Sigatoka hitam. Kulat ini senang membiak di kawasan
yang lembab dan mempunyai sistem saliran yang kurang baik. Keadaan
taburan hujan yang tinggi juga menggalakkan pembiakan kulat ini. Serangan
berlaku pada daun yang matang. Daun akan menjadi perang dan kering dan
dari jauh pokok kelihatan seperti terbakar.
Serangan teruk pada peringkat pokok pisang sedang berbuah menyebabkan bilangan daun atau keluasan daun hijau yang berfungsi berkurangan seterusnya mengakibatkan saiz buah dan bilangan sisir buah berkurangan. Buah muda tidak akan masak dan buah yang matang akan masak lebih awal dan mutunya terjejas. Serangan pada peringkat pokok muda boleh mengakibatkan pokok akan mati.
Syor
Kawalan:
o ladang
hendaklah bersih dan mempunyai saliran yang sempurna.
o buang
sulur yang tidak dikehendaki dan daun yang diserang Sigatoka.
o pembajaan
dilakukan dengan secukupnya.
o sembur
racun kimia yang disyorkan setiap 10 hari sekali.
o racun
kulat yang digunakan adalah mancozeb, benomyl, tridemorph, propiconazole,
maneb dan thiophnate-methyl. Sedikit campuran minyak seperti Orchex dicampurkan dalam bancuhan boleh membantu melanjutkan kekesanan racun kulat tersebut.
maneb dan thiophnate-methyl. Sedikit campuran minyak seperti Orchex dicampurkan dalam bancuhan boleh membantu melanjutkan kekesanan racun kulat tersebut.
·
Penyakit Layu Panama
Penyakit
ini disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporium f.sp. cubense ras no. 1 yang
mudah menyerang pada pisang Rastali dan Embun. Pisang Emas dan Berangan
rintang terhadap penyakit ini. Kulat ini akan memasuki akar pisang
melalui tebukan dan kerosakan bermula disebabkan serangan nematod atau luka
pada bahagian akar. Pembiakan kulat seterusnya berlaku di dalam saluran
sistem pemakanan pisang tersebut terutama di bahagian umbisi. Akibatnya
saluran makanan tersumbat dan mengganggu pengaliran air dan zat makanan.
Tanda-tanda
serangan pada peringkat pokok muda ialah pucuknya yang masih bergulung
kelihatan layu dan mati. Bagi pokok tua, pucuk juga akan kelihatan
kekuningan dan disamping itu daun-daun lain kelihatan patah terkulai.
Tandan buah juga menghadapi masalah yang sama dan kering. Pokok-pokok yang
diserang selalunya mengeluarkan banyak anak tetapi kelihatan layu.
Syor dan
Kawalan:
·
kebersihan kebun hendaklah sentiasa dijaga.
·
gunakan sulur yang sihat dan tanam mengikut
jarak yang disyorkan.
·
sistem saliran kebun yang baik.
·
setakat ini belum ada kawalan kimia yang
berkesan untuk mengawal penyakit ini.
·
pokok yang diserang hendaklah ditebang dan
dimusnahkan dengan segera.
·
Penyakit Moko Pisang
Simptom/Tanda
:
1.
Tisu vaskular menjadi perang atau kehitaman
2.
Terdapat ooze bakteria apabila batang/ rhizom
pokok pisang dipotong
3.
Buah hitam dan reput
4.
Buah pisang masak tidak seragam.Pengurusan
bersepadu adalah penting untuk mengawal penyakit moko pisang.
Langkah-langkah kawalan adalah seperti berikut:
·
Laksanakan amalan pertanian baik dan pengurusan
ladang yang baik.
·
Musnahkan segera pokok yang dijangkiti dan
pokok-pokok berdekatan dalam lingkungan 5 – 10 meter diameter.
·
Basmi kuman semua peralatan ladang dengan
larutan formaldehye 10 %.
·
Lakukan pemantauan ladang dan pengesanan awal
kejadian serangan penyakit
·
Kuarantinkan kawasan serangan- Kawasan yang
diserang akan dibiarkan rang (fallowing) selama 18 – 24 bulan untuk
mengurangkan inokulum bakteria dalam tanah dan dipagarkan sekeliling kawasan
serangan untuk mencegah jangkitan patogen ke kawasan /pokok yang berhampiran.
2.
PEROSAK TANAMAN PISANG:
Program
kawalan penyakit dan perosak hendaklah dijalankan dari peringkat awal penanaman
sehingga ke peringkat penuaian hasil. Kebersihan ladang, cantasan daun
berpenyakit dan tua, pembinaan saliran dan pembungkusan tandan buah adalah
aktiviti yang perlu dijalankan bagi mengurangkan kos kawalan penyakit dan
perosak. Antara penyakit utama yang menyerang pisang ialah Bintik Daun Sigatoka
(Mycosphaerella sp), Penyakit Layu Panama (Fusarium oxysporium) dan Penyakit
Bintik Daun Cordana (Cordana musae). Manakala perosak utama tanaman
adalah Pengorek Umbisi Pisang (Cosmopolites sordidus germ), Kumbang Pengorek
Batang Pisang (Odoiporus longgicolis, Oliv, Ulat Gulung Daun (Erionate thrax)
dan ialah lalat Buah (Bactocera musae).
·
Pengorek Umbisi Pisang (Cosmopolites sordidus
Germ)
Peringkat
larva mengorek di bahagian umbisi dan pangkal batang yang berhampiran dengan
tanah. Ia tidak menyerang pada akar. Tisu-tisu di sekeliling lubang
yang dikorek akan menjadi perang dan busuk. Serangan teruk menyebabkan
daun-daun menjadi kuning dan pokok mudah tumbang. Sulur bahagian tengah
terbantut. Anak pokok yang diserang akan mati jika serangannya merebak
sehingga ke bahagian pucuk. Pokok yang diserang akan mengeluarkan tandan
buah yang lebih kecil dari saiz biasa.
Kawalan:
Cara Kultura:
Guna sulur
yang sihat sahaja sebagai bahan tanaman. Jalankan rawatan dengan cara
memotong di sekeliling umbisi dan celup dalam air panas bersuhu 55oC
selama 5-10 minit.
Pemasangan Perangkap
Batang
pisang tua yang dipotong-potong 2-3 kaki dibelah dan ditelungkupkan.
Kumbang-kumbang akan bersembunyi di bawah belahan batang pisang tersebut.
Pungut kumbang tersebut dan musnahkan.
Cara Kimia
Siram
dengan bancuhan racun Dieidrin pada kadar 0.1% a.i. di pangkal pokok pisang
yang diserang dan permukaan rhizom yang dipotong ketika membuang sulur.
Celupkan sulur-sulur ke dalam larutan bancuhan racun Dieldrin dengan kadar 0.1%
a.i.
·
Kumbang Pengorek Batang Pisang (Odolporus
longicollis Oliv)
Menyerang
dengan memakan tisu-tisu batang pisang dan bahagian tengah batang membentuk
alur-alur panjang. Bahagian yang diserang akan berubah warna coklat
dengan cepat. Daun menjadi kuning dan batang pisang mudah patah apabila
ditIup angin kencang. Peringkat dewasa juga boleh melakukan kerosakan.
Syor dan Kawalan:
o buang
dan musnahkan semua batang-batang yang ditebang dan sulur yang diserang
o tanam
sulur-sulur yang bebas dari serangan perosak ini
o sembur
racun serangga Dieldrin dengan kepekatan 0.1% pada pangkal batang pisang yang
diserang
·
Ulat Gulung Daun (Erionota thrax)
Selalu
menyerang pada semua jenis pisang. Serangan teruk boleh mengakibatkan
daun menjadi kering dan pokok terencat. Serangga ini bertelur
sebiji-sebiji pada daun muda. Setelah menetas larvanya bersembunyi dengan
cara menggulungkan daun ke arah tulang daun. Larvanya cergas pada waktu
malam, keluar dari gulungan daun untuk makan daun pisang. Ia
menggulungkan daun dan melekatkan dengan menggunakan bebenang putih. Di
waktu siang ia bersembunyi di dalam gulungan daun. Jika gulungan daun ini
terbuka, larva atau kepompong akan terdedah. Daun yang bergulung akhirnya
kering dan tidak berfungsi.
Syor-syor Kawalan:
·
pungut dan musnahkan larva
·
serangga pemangsa semulajadi atau parasit dapat
memusnahkan telur serangga
·
Lalat Buah
Menyerang
buah yang masak. Larvanya akan merosakkan buah dan tidak boleh disimpan
lama dan dipasarkan. Tanda-tanda buah yang telah diserang apabila masak
atau berwarna kuning terdapat bintik-bintik hitam bekas tusukan ovipositor
semasa lalat buah dewasa bertelur.
·
Nematoda
Menyerang
pada bahagian akar pisang. Biasanyanya berlaku pada tanaman pisang
generasi kedua. Kerosakan lebih lazim berlaku di tanah peroi daripada di
tanah berat. Akar yang diserang kelihatan tompok-tompok hitam.
berbintil-bintil dan pecah terutama dekat bahagian umbisi dan menjadi
reput. Serangan dan kerosakan pada akar boleh membawa kesan yang serupa
dengan kekurangan air. Pokok yang belum berbuah bahagian tepi daun
kelihatan kering manakala pokok yang berbuah serangannya mengakibatkan saiz
tandan kecil, buahnya kering dan menjadi keras serta hitam semasa muda
lagi. Pokok yang diserang ini mudah diserang oleh kulat Rhizoctonia
solani dan Fusarium oxysporium yang akan menambahkan lagi kerosakan pada akar
seterusnya pokok pisang akan mati.
Syor Kawalan:
·
gunakan sulur yang sihat, bersihkan akar-akar
umbisi dan lakukan rawatan dengan merendam dalam air bersuhu 55oC
selama 10 minit.
·
musnahkan batang-batang pisang yang lama dan
pokok-pokok pisang yang diserang nematod.
·
tabur dengan racun kimia bagi kawalan nematod
seperti Fenamiphos dengan kadar 20g/pokok atau Carbofuran (Furadan 3G) dengan
kadar 100g/pokok, kekerapan menabur 4 kali setahun.
·
semua buah pisang hendaklah dibungkus dengan
plastik pada peringkat muda. Masa yang sesuai pembungkusan ialah setelah
buah sisir terakhir terbentuk dianggarkan 10-14 hari selepas berjantung.
Potong jantung dan biarkan lelehan getahnya kering, semburkan racun klorpirifos pada kadar 0.04% a.i. untuk mengawal kutu trip dan bungkus dengan plastik yang telah dilubangkan.
·
Kutu Trips
Apabila
populasinya tinggi ia boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian kulit
pisang. Kulit pisang akan berkeruping dan proses kematangan pisang
terganggu.
Syor kawalan:
suntikan racun serangga seperti klopirifos dengan kadar 0.1% a.i., diazinon dengan kadar 0.1% a.i. atau deltamethrin dengan kadar 0.1% a.i. pada jantung pisang.
·
Rumpai
Kawalan
rumpai dilakukan dengan cara manual (menggunakan cangkul, tajak atau mesin
sandang) atau kimia. Sungkupan dengan menutupkan kawasan keliling pokok
pisang yang menggunakan lalang, rumput kering, batang dan daun pisang boleh
juga mengawal rumpai. Secara kimia rumpai dikawal dengan racun seperti
paraquat, glifosat dan glufisonat-ammonium.
Indeks
1 - Hijau
tua keseluruhan. Buah belum matang untuk
dituai.
Indeks 2 - Hijau
dengan sedikit kuning. Buah matang,
sudah sesuai dituai untuk
penghantaran
jauh menggunakan kapal laut.
Indeks 3 - Lebih hijau
daripada kuning. Buah matang, tidak
sesuai dituai untuk
penghantaran
jauh menggunakan kapal laut.
Indeks 4 - Lebih
kuning daripada hijau. Buah hampir
masak. Hanya sesuai untuk
pasaran
tempatan.
Indeks 5 - Kuning dengan sedikit hijau pada
hujung buah. Buah masak, hanya
sesuai untuk
pasaran tempatan.
Indeks 6 - Kuning keseluruhan. Buah masak.
Hanya sesuai untuk pasaran
tempatan. Peringkat
terbaik untuk dimakan segar.
Indeks
7 - Kuning jingga. Buah terlalu masak. Hanya sesuai untuk pasaran
tempatan dan
jangka hayat amat singkat.
Hasil
pisang bergantung pada pemilihan kawasan, kultivar, pengurusan di ladang
sehinggalah siap
pembungkusan dibuat. Faktor cuaca yang sesuai dan tanah
yang subur juga menyumbangkan
pengeluaran yang menguntungkan.
Anggaran Hasil
Tanaman Pisang
Jenis Pisang
|
Jarak Tanaman
|
Bil.Pokok Sehektar
|
Hasil/Pokok (kg)
|
Jumlah
|
Hasil Sehektar (MT)
|
||
|
|
|
Pokok Induk
|
Ratun 1
|
Ratun 2
|
||
Berangan
Mas Rastali Cavendish |
3 m x 3 m
2.5 m x 2.5 m 3 m x 3 m 3 m x 3 m |
1,100
1,600 1,100 1,100 |
22
12 18 40 |
18
10 15 32 |
12
8 10 25 |
52
30 45 97 |
52
43 45 95 |
Buah pisang mencapai tahap
matang apabila pembesaran buah berakhir. Pisang yang mencapai peringkat
matang akan masak dengan sempurna. Bagi menentukan kematangan buah, beberapa
panduan digunakan seperti saiz dan rupa bentuk jejari buah, warna kulit, rupa
warna benang sari yang tertinggal atau umur buah selepas pengeluaran jantung.
Buah pisang yang mencapai
peringkat matang mempunyai jejari yang kurang segi, berbentuk hampir bulat dan
padat, dibandingkan jejari buah muda bersaiz kecil dan masih
bersegi-segi. Pada hujung jejari buah matang, benang sari berwarna perang
dan rapuh serta mudah tertanggal tetapi benang sari buah muda berwarna
hijau. Buah matang tua berwarna hijau kecerahan berbanding dengan buah
matang muda yang berwarna masih hijau pekat. Penuaian buah yang cukup
matang biasa juga dihitung bilangan hari dari mula pengeluaran jantung.
Penuaian pisang, juga disebut
sebagai 'menebang', iaitu dilakukan dengan menakik batang pohon pada ketinggian
beberapa kaki di bawah tangkai tandan. Tandan buah dipotong setelah
batang pisang tadi patah dengan keadaan tandan tergantung. Bagi pisang
jenis besar seperti Embun dan Cavendish, dua orang pekerja diperlukan dengan
seorang daripadanya menebang pokok dan seorang lagi menyambut buah.
Apabila pokok telah ditebang, buah disambut oleh salah seorang pekerja tersebut
di atas bahunya yang beralaskan span. Tangkai tandan kemudiannya
dipotong.
sila layari
BalasPadammdaarifent.blogspot.com