Sejak
permulaannya kira-kira 10,000 tahun yang lalu, pertanian
telah berkembang pesat daripada segi keluasan dan hasilnya. Pada sepanjang
tempoh perluasan itu, teknologi dan tanaman baharu disepadukan. Walaupun amalan
pertanian seperti pengairan, penggiliran tanaman, baja, dan racun perosak sudah lama diperkenalkan,
namun pencapaian kemajuan yang besar hanya berlaku pada abad yang lalu. Sejarah
pertanian memainkan peranan yang utama dalam sejarah
manusia kerana kemajuan pertanian merupakan salah satu faktor yang
penting dalam perubahan sosioekonomi di
seluruh dunia. Tumpuan kekayaan dan pengkhususan ketenteraan yang
jarang ditemui dalam budaya pemburu-pemungut umumnya
dilihat dalam masyarakat yang mengamalkan pertanian. Demikian juga halnya
dengan seni seperti kesusasteraan epik dan seni bina tersergam
dan bersejarah, serta juga sistem undang-undang terkanun.
Apabila petani mampu menghasilkan makanan yang melebihi keperluan keluarga
masing-masing, orang lain di dalam masyarakat mereka dibebaskan untuk
mengabdikan hidup mereka dalam projek bukan pemerolehan makanan. Ahli
sejarah dan ahli antropologi telah lama berpendapat bahawa
pembangunan pertanian memungkinkan peradaban
Zaman Pertengahan
Semasa Zaman Pertengahan, para
petani di Afrika Utara, Timur Dekat,
dan Eropah mula
memanfaatkan teknologi pertanian, termasuklah sistem pengairan berdasarkan
prinsip hidraulik dan hidrostatik, serta juga mesin noria (kincir air), mesin penaik
air, empangan,
dan takungan. Kesemua itu, bersama-sama dengan
rekaan penggiliran tanaman sistem tiga petak dan bajak sepak,
mempertingkat kecekapan pertanian dengan ketara.
Zaman Moden : Revolusi Pertanian British dan
Revolusi Hijau
Selepas 1492, suatu pertukaran sejagat terhadap tanaman tempatan dan baka ternakan berlaku. Tanaman utama yang terlibat dalam pertukaran itu termasuk:
Pengeksportan haiwan yang
paling penting dari Dunia Lama ke Dunia Baharu ialah kuda dan anjing (anjing
sudah wujud di benua Amerika pra-Columbus tetapi tidaklah
dalam bilangan dan baka yang sesuai untuk mengerjakan ladang). Walaupun
biasanya tidak digunakan sebagai haiwan makanan, kuda (termasuk keldai dan kuda padi) dan anjing pantasnya memainkan
peranan pengeluaran di ladang hemisfera Barat.
Ubi kentang kemudian
menjadi satu tanaman ruji yang penting di Eropah utara. Sejak jagung dan ubi kayu dibawa
masuk ke Afrika oleh
orangPortugis pada abad ke-16, kedua-dua
tanaman itu telah menggantikan tanaman Afrika yang tradisional sebagai tanaman
ruji benua yang paling penting.
Menjelang awal 1800-an, teknik
dan alat pertanian, simpanan biji benih, dan kultivar (tumbuhan
tanaman yang dipilih dan diberikan nama tersendiri kerana ciri hiasan atau
kebergunaannya) telah diperbaik sehingga hasil daripada setiap unit tanah
bertambah berkali-kali, berbanding dengan daya pengeluarannya pada Zaman
Pertengahan. Dengan kebangkitan penjenteraan yang pesat pada
akhir abad
ke-19 dan abad ke-20, khususnya dalam penggunaan traktor, kerja
perladangan dapat dilakukan dengan lebih cepat dan pada skala yang mustahil
sebelumnya. Kemajuan ini telah menyebabkan kecekapan yang membolehkan
sesetengah ladang moden di Amerika
Syarikat, Argentina, Israel, dan Jerman, serta
sebilangan negara yang lain untuk mempertingkat daya pengeluaran hasil bermutu
tinggi pada takat tertinggi yang praktikal.
Kaedah Haber-Bosch untuk mensintesis ammonium nitrat merupakan suatu
pencapaian yang cemerlang dan membenarkan hasil tanaman untuk mengatasi
kekangan yang dahulu. Pertanian pada abad yang lalu telah dicirikan oleh daya
pengeluaran tertingkat, penggantian buruh dengan baja tiruan dan racun
perosak, pencemaran air, serta subsidi ladang. Pada tahun-tahun
kebelakangan ini, terdapat tindak balas yang hebat terhadap kesan
persekitaran luaran bagi pertanian konvensional
yang telah melahirkan gerakan organik.
Tiga jenis bijirin,
iaitu beras, jagung, dan gandum, membekalkan
60% daripada jumlah makanan manusia. Antara 1700 hingga 1980, "keluasan
kawasan tanaman di seluruh dunia naik sebanyak 466%", dengan hasilnya
bertambah dengan pesat, terutamanya kerana kelainan pembiakbakaan pilihan yang
berhasil tinggi, baja, racun perosak, pengairan, dan jentera. Sebagai
contoh, pengairan di Colorado timur meningkatkan hasil jagungnya sebanyak
400% hingga 500% dari 1940 hingga 1997.
Bagaimanapun, kebimbangan
telah diutarakan tentang kebolehkekalan pertanian intensif.
Pertanian intensif telah dikaitkan dengan kemerosotan mutu tanah di India dan Asia, dan terdapat rasa
bimbang yang semakin meningkat tentang kesan buruk baja dan racun perosak pada
alam sekitar, khususnya kerana jumlah penduduk serta permintaan makanan kian
bertambah. Monokultur yang biasanya digunakan dalam pertanian intensif
mengakibatkan pertambahan bilangan perosak yang
dikawal menerusi racun perosak. Pengurusan perosak sepadu (IPM),
yang "digalakkan selama berdekad-dekad dan telah mencapai setakat
kejayaan" tidak banyak mempengaruhi penggunaan racun perosak kerana dasar
menggalakkan penggunaannya, selain daripada fakta bahawa IPM sungguh
berpengetahuan-intensif. Walaupun
"Revolusi Hijau" meningkatkan hasil padi dengan ketara di Asia, tidak
terdapatnya sebarang kenaikan hasil yang dilihat pada 15-20 tahun yang lalu. "Potensi
hasil" genetik untuk gandum telah meningkat tetapi potensi hasil untuk
padi tidak menunjukkan sebarang kenaikan sejak 1966, dengan potensi
hasil untuk jagung "hampir tidak naik pada sepanjang tempoh 35 tahun yang
lalu". Rumpai yang
tahan racun perosak mengambil masa satu atau dua dekad untuk muncul,
dengan seranggamencapai
ketahanan terhadap racun perosak dalam tempoh sekitar sedekad.
Ekspedisi pemeriksaan teliti
pertanian sejak akhir abad ke-19 telah dilancarkan untuk menemukan spesies dan
amalan pertanian yang baharu di merata-rata kawasan di dunia. Dua contoh
ekspedisi tersebut yang awal termasuk:
§ Ekspedisi
Pemeriksaan Teliti Pertanian Oriental Dorsett-Morse ke China, Jepun, dan Korea antara 1929 - 1931 untuk
memungut germplasmakacang soya bagi
menyokong peningkatan pertaniannya di Amerika
Syarikat.
Pada 2005, keluaran pertanian China adalah
tertinggi di dunia dan terdiri daripada hampir satu perenam daripada seluruh
keluaran di dunia, diikuti olehKesatuan
Eropah, India,
dan Amerika Syarikat, menurut Kumpulan Wang Antarabangsa. Ahli ekonomi mendapati bahawa daya
pengeluaran di Amerika Syarikat adalah lebih kurang 2.6 kali lebih tinggi
daripada daya pengeluarannya pada 1948, berdasarkan
ukuran daya pengeluaran
faktor keseluruhanpertanian.
Enam buah negara negara
(Amerika Syarikat, Kanada, Perancis, Australia, Argentina,
dan Thailand)
membekalkan 90% daripada eksport gandum di seluruh
dunia. Kekurangan air yang dihadapi oleh
banyak negara yang sederhana besarnya, termasuk Algeria, Iran, Mesir, dan Mexico, telah
mendorong import bijian secara besar-besaran, dengan itu
mungkin akan dilakukan juga oleh negara yang lebih besar seperti China dan India.
Masalah Alam Sekitar
Pertanian boleh mengakibatkan
masalah alam sekitar kerana ia mengubah persekitaran asal dan mengeluarkan
produk sampingan yang boleh membahayakan. Contohnya termasuk:
§ Perubahan
pelbagai ekosistem menjadi satu ekosistem tanah
pertanian;
§ Kehilangan biokepelbagaian:
Penggunaan sebilangan spesies dalam tanaman mengakibatkan pengurangan biojisim yang
besar serta juga kehilangan haiwan feral, burung, dan
sebagainya;
§ Pengurangan mineral di
dalam tanah;
§ Pengeluaran
habuk dan gas seperti ammonia, metana, dan karbon
dioksida daripada pembakaran dan pembuangan; dan
§ Pengeluaran
udara yang busuk dari bahan buangan pertanian.
Pertanian telah dikatakan
merupakan penjana kesan negatif yang terbesar terhadap biokepelbagaian di
kebanyakkan negara (lihat Rancangan Tindakan
Biopelbagaian) yang terjadi kerana penerokaan hutan dan habitat yang
lain apabila tanah baharu dimajukan untuk pertanian. Sesetengah pengkritik
memasukkan pertanian sebagai punca perubahan
iklim global terkini.
Mengikut Pertubuhan Bangsa Bersatu, sektor
penternakan (terutamanya lembu, ayam, dan babi) muncul sebagai sebab utama kepada kesan dan masalah alam
sekitar, dari skala tempatan hingga ke skala global. Sektor ini menghasilkan
18% daripada "pembebasan gas rumah hijau di seluruh dunia" daripada
segi kandungan karbon dioksida. Sektor penternakan juga menyumbangkan 64%
daripada penjanaan ammonia yang mengakibatkan hujan asid dan
keasidan ekosistem.
Dasar Pertanian
Dasar pertanian menumpukan
"matlamat" dan kaedah pengeluaran pertanian. Pada peringkat dasar,
maklamat pertanian yang umum termasuk:
§ Pemuliharaan;
§ Mutu makanan: Memastikan bekalan makanan
agar memelihara mutu yang tekal dan diketahui.
§ Keselamatan makanan: Memastikan
bekalan makanan bebas daripada kontaminasi dan memenuhi keperluan
penduduk; dan
§ Pengurangan kemiskinan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan